Jak rozeznat pravou nášivku (čestný odznak RŠ) od jiných (podobných) výrobků? (autor Šachíno)

30.04.2023 07:45

Skautská nadace Jaroslava Foglara vytvořila v roce 2021 ve své Truhle pokladů Rychlých šípů č. 1, kopii nášivky Rychlých šípů z období Vpředu, vytvořenou podle jediného kusu „PROTOTYPU“ nalezeného v pozůstalosti po Jaroslavu Foglarovi v jeho bytě.

Několik verzí kopií nášivek Rychlých šípů vytvořil (převážně) pro členy svého skautského oddílu Skauti – S.S.V i jejich vedoucí Kamil Podlaha a pár kusů těchto nášivek se dostalo i mezi podporovatele oddílu a sběratele.

Obě dvě verze těchto výrobků se čas od času mohou objevit někde v prodeji a prodávající se je (vědomě i nevědomě) může pokusit nabídnout jako „originální nášivky RŠ z období Vpředu. Finanční rozdíl mezi originálem a kopiemi je samozřejmě citelný, tak si pojďme ukázat, jaký je mezi nimi rozdíl a jak bezpečně rozeznáme originální nášivku od kopie.

V první řadě se nášivky mezi sebou liší svojí velikostí. Originální nášivka z období Vpředu má většinou rozměr 60 x 45 mm, výjimkou není ani rozměr 61 x 48 mm (výška x nejširší naměřená část).

Nášivky z produkce oddílu S.S.V mají většinou rozměr 71 x 55 mm a největší nášivku vyrobila Skautská nadace (její rozměr je 81 x 58 mm).
Nášivka z období Vpředu je vyšívaná, pouze nápis Čestný odznak (nebo například verze s  číslem klubu) je vždy tištěný! Nášivka od SNJF nápis nemá žádný a nápisy z produkce S.S.V. jsou vyšívané. Nápis na nášivce z produkce S.S.V.  může být červený i černý.

Rubová strana originálního odznaku z období Vpředu má na sobě vždy takovou jemnou „síťovinu“ podobnou struktuře např. fáče (obinadla).
Jako raritu pro srovnání přidávám ještě odznak vyrobený Zdeňkem Pírkem pro potřeby 11. stovky klubů ABC na konci 60. let. Tato verze je ze všech uvedených nejvzácnější (s ohledem na množství vyrobených kusů a dobu od jejího vzniku).

 

 

Poděkování: Děkuji Romanu Šantorovi-Bobovi za možnost vyfotografování a zveřejnění fotografie „Prototypu“ nášivky RŠ pro badatelské účely.

—————

Zpět