Brožované nebo vázané foglarovky?

15.10.2023 16:35

Dnes jsme všichni zvyklí, že kniha vyjde buď v měkké (tzv. brož) nebo pevné vazbě, podle rozhodnutí vydavatele. Nebylo to tak ale vždy a nejen v případě foglarovek můžeme najít knihy stejného vydání v obou těchto základních typech vazby. Jak to tedy bylo?

Až do roku 1948 bylo celkem běžné, že jedna kniha u stejného vydavatele vyšla v jednu chvíli v obou typech vazby. Rozhodně se nedalo říct, že by tomu tak bylo u každé knihy (nakladatelé měli různé strategie prodeje), ale nebylo to výjimečné. Konkrétně nakladatelství Jan Kobes k této praktice sahalo často. Na řadě přebalů najdete cenu knihy v broži i v pevné vazbě. Důvody byly hlavně obchodní, brožovaná kniha vyšla citelně levněji. Zákazník, který si takovou knihu zakoupil, často nevěděl, co od ní čekat a nechal si ji u knihaře vevázat do pevných desek až v případě, že ho zaujala a rozhodl se ji nechat i nadále. Dokonce i s takovou úpravou ho nakonec vyšla levněji (nebo obdobně draho). Běžně se v takovém případě tzv. vevázala i obálka (přední deska) na začátek knihy a dochovala se nám tak aspoň část přebalu. Důvodem, proč se do dnešních dnů zachovalo tak málo kompletních broží je pak jednoduše to, že tento typ vazby samozřejmě mnohem hůře odolával opotřebení a řada jich také skončila pozdější převazbou.

Po roce 1948 a plánovaných velkých nákladech státních nakladatelství už k podobné praxi moc nedocházelo. V 60. letech a na začátku 70. let, kdy foglarovky opět mohly vycházet, vycházela většina v pevné vazbě. V pár případech najdeme ale i tzv. zaměstnanecké brože, kdy si zaměstnanci tiskárny (ať už s vědomím vedení nebo bez něj) udělali sami pro sebe levnější brožované verze knih většinově vydaných jako vázaných. Takhle najdete brož např. u vydání Přístavu volá z roku 1970 nebo u Pokladu Černého delfína z roku 1971.

Podobná praxe jako na začátku 70. let se pak přenesla i do začátku let devadesátých. Zaměstnanecké brože můžete najít u knih Dobrodružství v temných uličkách, celé stínadelské trilogie (Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří i Tajemství Velkého Vonta), ale i u knihy Přístav volá z roku 1991. Toto jsou vše knihy z nakladatelství Olympia. Brožovaná varianta ale raritně existuje i u Tábora smůly, vydaného v roce 1990 v nakladatelství Novinář. Od poloviny 90. let už jsem další takto vzniklé brože nezaznamenal a jsou pochopitelně sběratelsky ceněné. Jedinou výjimkou jsou dodatečně vytvořené brože k bibliofilským vydáním knih Pod vlajkou Devadesátky a Stínadla se bouří v nakladatelství Ostrov v roce 2012, kde nad rámec 230 číslovaných výtisků v pevné vazbě vzniklo dodatečně ještě 30 výtisků v broži.

Všechny výše uvedené knihy vznikly buď jako brož i vázaná přímo do prodeje nebo se prodávaly jako vázané a vzácně vznikly zaměstnanecké brože. Včera mi ale kamarád Lukáš Smutný přivezl překvapivý objev v podobě vázané knihy Hoši od Bobří řeky z roku 1987. Ta dosud byla známa jen jako brožovaná (lakovaná nebo laminovaná verze). Neznám bohužel její osud (Lukáš ji koupil v antikvariátu), ale jednoznačně nejde o knihu vyrobenou z brože jejím převázáním. Autor vazby musel mít k dispozici původní složky a potah desek před ořezem, musel tak mít přístup do tiskárny. Půjde tedy o podobný případ jako u zaměstnaneckých broží, jen opačně z brože vznikla vázaná kniha.

Víte ještě o nějaké další foglarovce, ke které by existovaly takto vzácné varianty?

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Víte o nějakých dalších raritních vazbách?

Datum: 22.02.2024

Vložil: Petr Vyleta

Titulek: brožované knihy

Myslím, že by bylo dobré text doplnit informaci, že v Protektorátu Č a M od roku 1943 platil zákaz vázaných knih. Proto Duben v broži.
P.V.

—————

Datum: 27.03.2024

Vložil: MartinI

Titulek: Re: brožované knihy

Díky moc za doplnění.

—————