Ohlédnutí za desetiletím 2010-2019: Malonákladové sbírkové přírůstky

23.12.2019 15:01

Konec desetiletí je příležitostí k ohlédnutí. Jelikož jsem se ve foglarovském světě celou tu dobu pohyboval, postupně jsem do sbírky získával různé přírůstky, vznikající vesměs z nadšení tvůrců. Limit "malého nákladu" mám do 300 ks, ale často vzniká třeba i jen 5-10 ks. Někdy jsou k prodeji, někdy jde jen o dárky kamarádům.

Pro sběratele je tak prakticky nemožné shromáždit úplně vše a určitě budou i další, které se mi do výčtu nevešly. A to vůbec nepočítám různá PFka, kalendáříky, plechové placky a podobné (dnes) snadno vyrobitelné kousky - ty ostatně ani nesbírám, už by se mi to nikam nevešlo :-).

Pojďme to tedy projít, řazení je chronologické.

1)    2012 – Ivan Vápenka: Žil jsem s Rychlými šípy

Vydal: vlastním nákladem Ivan Vápenka

V roce 2012 distribuoval na setkání ve Sluneční zátoce Ivan Vápenka zájemcům svou vzpomínkovou knihu „Žil jsem s Rychlými šípy ...od roku 1955 dosud.“. V papírové podobě existuje 40 ks, dále pak existuje její elektronická verze v podobě CD v papírové obálce s potiskem a jako elektronická kniha (ta byla distribuována komerčně pomocí nakladatelství Machart).

2)    2012 – Komiks Tajemství Velkého Vonta

Vydal: Nakladatelství Václav Vávra

Současně s komerčním vydáním komiksové podoby Tajemství Velkého Vonta vydal Václav Vávra i limitovanou sběratelskou podobu v duchu 1. vydání předchozích dílů ze 70. let. Vzniklo 230 číslovaných kusů s podpisem Marko Čermáka.

3)    2012 – Jaroslav Foglar: Pod vlajkou Devadesátky

Vydal: Nakladatelství Ostrov

Pod junáckou vlajkou v původně zamýšlené podobě z roku 1947 vyšla až o 65 let později ve sběratelském vydání. Výchozí náklad v počtu 230 ks byl číslovaný, následně ještě vyšlo několik málo desítek kusů v brožované podobě (mají čísla nad 230). Plátěný hřbet má různé barvy (nejčastěji zelenou) a sehnat se daly i nepoužité desky.

4)    2012 – Jaroslav Foglar: Stínadla se bouří

Vydal: Nakladatelství Ostrov

Ve stejném stylu jako Pod vlajkou Devadesátky vydalo nakladatelství Ostrov i další zamýšlenou (a Kobesem nikdy nevydanou) knihu z roku 1947 – Stínadla se bouří s kompletními ilustracemi Jana Fischera. Náklad vázané knihy byl opět 230 (číslovaných) výtisků a i zde platí, že nad jeho rámec existuje menší množství broží a nepoužitých desek.

5)    2013 – Rychlé šípy – jak to bylo doopravdy

Vydal: Rodinný výčep v Přibyslavi (Petr Rýgr)

Recesistický sešit s původními (nejen) Fischerovými ilustracemi s obálkou graficky v duchu 1. sešitu z Pulsu ze šedesátých let. Texty jsou ovšem zcela vyměněny, takže spíše platí Píše Rýgr (Petr) – Kreslí Fischer. :o) Náklad není uveden, pouze informace, že jde o „sběratelský výtisk“. Informace od autora říká, že to bylo 300 ks. Bylo distribuováno na setkání ve Sluneční zátoce v roce 2013.

Příběhy byly původně od roku 2001 otiskovány Ve Výčepním listu a v sešitu je jejich výběr. Pár příběhů kdysi otiskl i brněnský časopis Host.

6)    2013 – Jan Trojan: Po stopách Foglarova ježka v kleci

Vydal: vlastním nákladem Jan Trojan – Roy

Po prvním vydání v roce 2007 vydal Roy i druhé (doplněné) vydání své vzpomínkové knihy s mnoha zajímavými informacemi (nejen) o Ježku v kleci. Představení knihy proběhlo na setkání ve Sluneční zátoce 15. 6. 2013. Oproti prvnímu vydání je kniha profesionálně svázána (jako brož). Náklad není uveden.

7)    2013 - Litografie Petra Ptáčka

Vydal: Nakladatelství Václav Vávra

Dvě původní litografie z dílny Petra Ptáčka – „JEŽEK V KLECI“ a „JAN TLESKAČ A LÉTAJÍCÍ KOLO“  - limitovaná série 100 ks (prodáváno zvlášť).

Celkový rozměr 29,5 x 20,5 cm.
Petr Ptáček   -  malíř a grafik
Autor se zabývá malbou, kresbou i grafikou. Maluje akrylem a olejem, v grafice používá hlavně techniku litografie, kterou realizuje s litografem a akademickým malířem Martinem Boudou. Vedle knižních ilustrací realizoval desítky ilustrací, grafických ex libris a novoročenek.

8)    2015 – 39. číslo 6. ročníku Mladého hlasatele

Vydal: Nakladatelství Ostrov

Brněnským přátelům Janu Machálkovi a Mildovi Čeperovi se podařilo podle dochovaných neúplných obtahů obsahově i stylem zrekonstruovat téměř celé nikdy nevydané poslední 39. číslo VI. ročníku Mladého hlasatele (vydávání bylo ze dne na den zakázáno německými okupanty v roce 1941 a téměř připravené číslo už nešlo do tisku).
Po mnoha letech tak místo Melantrichu vydalo 200 číslovaných kusů nakladatelství Ostrov.

9)    2015 – Nástěnný fotokalendář Stínadla

Vydal: Light Garden Academy - škola profesionální fotografie a retuše

Kalendář Stínadla 2016 se speciálními retušovanými fotografiemi. Jde o šest velkoformátových fotografií (60 x 42 cm). Chlapce ze Stínadel si zahráli mj. i členové 97. oddílu Vlčáci ze střediska Junáka Hiawatha Praha. Více na https://www.lightgarden.cz/academy/kalendare/kalendar-stinadla-2016

10)    2016 – 3D tisk - Busta Jaroslava Foglara

Vydal: vlastním nákladem Petr Vochozka

V rámci setkání ve Sluneční zátoce 18. 6. 2016 bylo rozdáno mezi účastníky 60 číslovaných kusů 3D tisku busty Jaroslava Foglara. Jednotlivé kusy měly různou barevnost a obsahovaly pamětní kartičku.

11)    2017 - J. Č. Grifin – Poslední stínadelské tajnosti

Vydal: vlastním nákladem Martin Izera

První knižní vydání Posledních stínadelských tajností J.Č. Grifina. Vyšla v omezeném nákladu 135 ks, z toho 20 ks ve žlutých plátěných deskách a zbytek v šedých. Je tištěna na kvalitním papíře a s ilustracemi Petra Modlitby. Všechny byly podepsány Grifinem i Petrem Modlitbou na slavnostním představení v Olomouci 11. 2. 2017 a v rámci podpisu obdržely i pořadové číslo. Pro pár zájemců byly k dispozici i originály ilustrací z knihy (jedna na osobu).

12)    2014 a 2017 – Rukopis Záhady hlavolamu

Vydal: vlastním nákladem Petr Vochozka

Sběratel Petr Vochozka získal v roce 2014 skeny části rukopisu Záhady hlavolamu. Z nich připravil dvě badatelská vydání v knižní podobě. První vydal v roce 2014 v nákladu 7 ks. Je to brož s ochranným kartonovým pouzdrem (potisklým stejně jako desky knihy). Papír je velmi kvalitní, nažloutlý a tisk je barevný. Pro další zájemce vyšlo ještě v roce 2017 2. vydání v nákladu 15 ks. Má pevnou vazbu s přebalem (bez ochranného pouzdra), trochu jiný (bělejší) papír, ale pouze černobílý tisk. Všechny kusy jsou číslované.

13)    2017 – Jaroslav Foglar: Kdo byl Jan Tleskač?

Vydal: vlastním nákladem Milda Čepera

Poté, co byla Skautskou nadací JF zveřejněna první (a jediná) kapitola napsaná JF v roce 1994 pro zamýšlený 4. díl Stínadel, pustil se v létě 2017 Milda Čepera do malé knížečky, která obsahuje právě tuto kapitolu. Někdy v průběhu listopadu 2017 bylo hotovo a 10 vyrobených kusů našlo mezi přáteli čestné místo ve foglarovských sbírkách.

14)    2018 – Komiksy Hlavolam ze stínadel + Povstání Vontů + Synové stínadelští

Vydal: vlastním nákladem antikvariát Červený knír
Souborné vydání trilogie komiksu psaného na motivy díla Jaroslava Foglara, vydaného v letech 2017 a 2018 Nakladatelstvím Josefa Vybírala. Knihy v 50 kusech jsou číslované a každá je na titulním listu opatřena podpisem a originální kresbou Jiřího Filípka.

15)    2019 – J. Foglar: Běh mého života

Vydal: Skautská nadace Jaroslava Foglara

U příležitosti 20 let od Jestřábova odchodu připravila Skautská nadace ve spolupráci s grafikem Martinem Pecinou unikátní autobiografii, ve které jsou všity originální artefakty z Foglarova bytu. Každý kus je jedinečný, jedná se o limitovanou edici pouze 200 číslovaných výtisků ve třech barvách papírových desek. Později bylo připraveno ještě 100 ks nečíslovaných sešitů, ty pouze v jedné barvě. Náklad je rozebrán a k dispozici už je pouze elektronická verze.

Sepsal: M.
 

—————

Zpět


Diskusní téma: Ohlédnutí za desetiletím 2010-2019: Malonákladové sbírkové přírůstky

Datum: 04.10.2020

Vložil: Roman Šach-Šachíno

Titulek: Poděkování za doplnění :-)

Parádní doplnění seznamu málonákladového vydání. Jen tak dál :-)

—————

Datum: 22.09.2020

Vložil: Pavel Šíma-Sokol

Titulek: Výborný článek o malo dostupných "foglarovských " lahůdkách

S chutí jsem si přečetl článek a malonákladových knížkách,které napsal přímo autor, nebo jeho obdivovatelé. Některé jsem díky tomu ještě měl šanci sehnat, některé ( minimální náklady) jsou nedostupné, ale je zajímavé vědět, že existují :-) P.Šíma- Sokol (exčlen Pražské Dvojky)

—————