Dodatky k ohlédnutí za desetiletím 2010-2019

04.10.2020 15:33

Po sepsání článku s ohlédnutím na konci minulého roku jsem trochu čekal, že se najde pár věcí, o kterých jsem třeba ani nevěděl. Sice toho není moc (nebo se to ke mně stále nedostalo), ale dva kousky se nakonec našly:

1)    2017 – Více autorů: S Jestřábem v srdci (BÍLÁ varianta, zelená je běžná)

Vydal: Nakladatelství Olympia

Asi namítnete, že tohle není malonákladová publikace. A máte pravdu. Až na jednu maličkost. Olympia nestíhala a asi se chtěla ukázat s touto knížečkou na květnovém Knižním veletrhu v Praze tak moc, že sáhla po jakémsi "předvydání". Na Knižním veletrhu si tak zájemci mohli pořídit výtisk tištěný zjevně digitálně a s řadou chyb (ne, že by všechny výtky na ni byly později napraveny, ale řada ano). Knížka je s bílou obálkou (na ní jsou vytýkané chyby ve jménech autorů), lehce většího rozměru. Chybí v ní vzpomínka od Windyho, byť jinak se vešla na stejný počet stran. Skoro to vypadá, že k té bílé se Olympia ani nechce hlásit, obě jsou označeny jako "první vydání". Teprve na Zátoce v červnu byla pak k dispozici ta zelená varianta, kterou asi má většina doma.

Bílá tak bude odhadem existovat v pár set kusech, možná ani to ne. A malonákladová publikace je na světě. :o)

2)    2019 – Zdeněk Chlubný (Mirek): Vánoční foglarovský sborník

Vydal: Nakladatelství Šošon

Pokud se budete pídit po Nakladatelství Šošon, čeká vás nelehká práce. :o) Jde o "jednomužné" nakladatelství (jak říkával Kapitán Kid) a jeho produkce je velmi limitovaná (objednávkami a ochotou nakladatele objednávku realizovat :o) ). Nicméně vytrvalým zájemcům se to nakonec podařit může, jelikož jde o fotoknihy a technicky tak v jejich přiobjednání není problém.

Vánoční foglarovský sborník stihl desetiletí 2010-2019 tak tak - opravdu vznikl až před Vánocemi 2019, což je také důvod, proč se do původního článku nevešel. Jde o obrazové ohlédnutí za brněnskou foglarovskou výstavou 2007 (vesměs nepublikované fotografie) doplněné o pozdější foglarovská díla (nejen) od Pavla Čecha. Počíst si tedy moc nepočtete, ale obrázků je dostatek. :o)

Jak jsem psal výše, náklad postupně přibývá, nicméně bych řekl, že přes 20 kusů se zatím nepřehoupl. I tak to bude pravděpodobně Šošon bestseller (ne, že by nebyl zájem, ale ukecat nakladatele není nic jednoduchého :o) ).

 

-----------------

Pokud víte ještě o něčem dalším, budu rád za info.

 

M.

—————

Zpět


Anketa

Věděli jste o těchto sešitech?

Ne, ani o jednom
(30)
42%

Ano, o jednom
(23)
32%

Ano, o obou
(19)
26%

Celkový počet hlasů: 72


Diskusní téma: Dodatky k ohlédnutí za desetiletím 2010-2019

Datum: 17.10.2020

Vložil: Sokol-Pavel Šíma

Titulek: Díky za doplnění malonákladových vydání

Děkuji Martinoví za doplnění informací o rarirtních nebo malé, množství vydaných "fogkarovských publikacích" Zas mám co shánet:-)

—————